Prezintă: Lector Dr. Carmen Costea (Departamentul de Psihopedagogie Specială, Universitatea Babeș-Bolyai)
Unde și când: Sediul Biroului pentru Studenți cu Dizabilități, Cămin III (parter, intrare spate), Complex Studențesc Hașdeu, miercuri, 19 noiembrie 2014, ora 18:00. Intrarea este liberă.
Participanți: Studenți cu și fără dizabilități ai UBB, alumni UBB, echipa și voluntari ai BSD și alte persoane interesate.
Biroul pentru Studenţi cu Dizabilităţi al UBB funcţionează în cadrul organigramei Rectoratului UBB, având ca obiective facilitarea şi sprijinirea includerii studenţilor cu nevoi diverse de învăţare în viaţa universitară, precum și informarea cadrelor didactice și a studenților cu privire la accesibilizare și dizabilitate. În această direcție, BSD oferă o serie de evenimente educaționale despre accesibilizare (fizică și socială), unele dintre ele având ca invitați fundații, asociații și instituții (naționale și internaționale) implicate activ în asigurarea unei vieți fără bariere pentru persoanele cu dizabilități.
În cadrul acestui workshop, studenții cu dizabilități și voluntarii BSD vor avea ocazia să cunoască și să aprofundeze Model Social al Dizabilității (MSD), precum și aplicațiile acestuia în viața de zi cu zi. MSD a fost dezvoltat în anii 1970-1980 în contextul luptei pentru afirmare și drepturi ale persoanelor cu dizabilități, ca reacție la abordarea dizabilității prin prisma modelului bio-medical. Din perspectiva MSD, dizabilitatea provine din interacțiunea pe care individul o are cu societatea în care trăiește, respectiv din expunerea acestuia la bariere, marginalizare, izolare, segregare pe plan cultural, educațional, economic sau politic.
În cadrul modelului MSD, dizabilitatea nu este considerată ca fiind caracteristică unui grup minoritar de persoane, ci omniprezentă în variatele sale forme, în cea mai mare parte dobândită, transcende caracteristici specifice rasei, clasei sociale, a naționalității sau altor factori demografici.
Comunicarea cu și despre persoane cu dizabilități se realizează cu respect și curtoazie, prin caracterizări realiste, punând persoana pe primul loc (”people-first language”), utilizând formule afirmative care nu implică realizarea de comparații defavorabile între persoane cu și fără dizabilități.
Vă așteptăm cu ceai, cafea și alte bunătăți, la sediul BSD (Cămin III, parter, Complex Studențesc Hașdeu).