Centrul CATA: UBB, prima universitate din România care a oferit asistență studenților cu dizabilități vizuale
Prezintă: Marian Pădure, asistent cercetare, Departamentul de Psihopedagogie Specială, UBBUnde și când: Laborator 28 (subsol), Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Str. Sindicatelor 7, Cluj-Napoca. Orele 18:00-19:30. Intrarea este liberă.
Participanți: Studenți cu și fără dizabilități ai UBB, alumni UBB, echipa și voluntari ai BSD și alte persoane interesate.
În cadrul acestei Seri de Informare, studenții vor avea ocazia să cunoască și să aprofundeze activitățile şi obiectivele Centrului de Asistență în Domeniul Tehnologiilor de Acces pentru Persoane cu Deficiențe de Vedere (CATA). CATA este primul centru de profil din România care a oferit asistență în accesibilizarea materialelor de studiu studenților cu dizabilități vizuale. Înființat în anul 2013 în partenariat cu Fundația VISIO din Olanda și Fundația Cartea Călătoare din Focșani, CATA este în organigrama Departamentului de Psihopedagogie Specială a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și deservește toți studenții cu dizabilități vizuale din UBB. Obiectivul principal al centrului CATA constă în promovarea Tehnologiei de Acces şi accesul la informaţie în rândul studenţilor cu deficienţe de vedere, atât la nivel instituţional, cât şi la nivel individual. Prin activităţile sale, CATA își propune să furnizeze informații despre cele mai utile echipamente şi aplicaţii din domeniul tehnologiilor de sprijin, necesare în etapele procesului de integrare educaţională, profesională și socială, a studenţilor cu deficienţe de vedere din cadrul UBB. Motto-ul centrului CATA: ”For people without disabilities, technology makes thinks easier. For people with disabilities, technology makes thinks possible.”
Biroul pentru Studenţi cu Dizabilităţi al UBB funcţionează în cadrul organigramei Rectoratului UBB, având ca obiective facilitarea şi sprijinirea includerii studenţilor cu nevoi diverse de învăţare în viaţa universitară, precum și informarea cadrelor didactice și a studenților cu privire la accesibilizare și dizabilitate. În această direcție, BSD oferă o serie de evenimente educaționale despre accesibilizare (fizică și socială), unele dintre ele având ca invitați specialişti, fundații, asociații și instituții (naționale și internaționale) implicate activ în asigurarea unei vieți fără bariere pentru persoanele cu dizabilități.
Vă așteptăm.