Unde și când: miercuri, 17 mai, orele 17:00-18:30, la sediul Biroului pentru Studenți cu Dizabilități al UBB, Cămin III, Complex Studențesc Hașdeu. Intrarea este liberă.
Participanți: studenți cu și fără dizabilități, personal didactic și administrativ, alumni UBB și alte persoane interesate.
În cadrul Universității Babeș-Bolyai, un număr de 89 de studenți cu dizabilități declarate învață alături de colegii lor. Trei dintre absolvenții UBB care au trecut prin faza studenției ca persoane cu dizabilități au fost de acord să împărtășească momente din viața lor în facultate, după absolvire, precum și opiniile lor despre succes, accesibilitate și bariere în mediul educațional și social. Alături de noi, la evenimentul de tip Bibliotecă Vie, vor fi prezenți absolvenții UBB: Melinda Boldi (Psihopedagogie Specială), Mihai Tătaru (Psihopedagogie Specială) și Răducu Rușeț (Istorie).
Scurte note biografice ale Cărților Vii:
Melinda Boldi (profesor psihopedagog)
Meinda Szirmai (căs. Boldi) a trecut cu forță de viață și optimism printr-o adolescență marcată de debutul maladiei Scheuermann, sau hipercifoză juvenilă. Melinda este în prezent profesor educator la Școala Specială Transilvania Baciu și voluntar activ al Biroului pentru Studenți cu Dizabilități din anul 2014 până în prezent. Melinda este absolventă a secției de Psihopedagogie Specială, promoția 2010 (UBB) și a programului masteral Terapia limbajului și audiologie educațională (promoția 2012. șef de promoție). Pentru Melinda, Biroul pentru Studenți cu Dizabilități înseamnă: “…o comunitate de calitate cu oameni dragi sufletului meu, cu care împărtășesc valori și interese comune. De asemenea, BSD reprezintă un exemplu de responsabilitate civică, de dorința de a face lucruri mai bune și de a ne bucura împreună de viață”.
Mihai Tătaru (psihopedagog, realizator emisiune radio “A doua șansă”) – fost utilizator de scaun rulant, în prezent utilizator de cadru pentru deplasare. Extras din scrisoarea sa către oameni:
“…Intelectul fiind unul normal, am urmat cursurile unei școli de masă – în perioada 1987-1988, fiind primul copil din Cluj în această situație. Apoi am urmat liceul la Seminarul Teologic Roman Unit “Ioan Inochentie Micu – Klein” (1996-2000), fiind primul elev cu dizabilitati al acestei instituții. A urmat Facultatea de Psihologie și Științele Educației – secția Psihopedagogie Specială a UBB (2000 – 2004), fiind primul student în scaun rulant din cadrul acestei structuri. Am folosit caruciorul pentru aproape doua decenii. În 2001, m-am gândit ca ar fi necesară o emisiune radio pentru persoanele cu nevoi speciale….Am găsit deschidere la “Renasterea”, postul de radio al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din Cluj. Astfel a apărut “A Doua Șansă”, prima emisiune cu un caracter general destinată celor care au dizabilități”
(Detalii despre biografia sa se găsesc aici: http://www.asiiromani.com/omul-cu-100-de-voci-interviu-mihai-tataru/).
Răducu Rușeț (doctor în istorie, coordonator voluntari BSD)
Absolvent al Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie și Filosofie, secția Istorie (promoția 2008) și al Masteratului de Istoria și Socio-Antropologia Epocii Moderne (2013). Din 2013-2016, doctorand în cadrul Facultății de Istorie și Filosofie, Școala doctorală Istorie. Civilizație. Cultură. În perioada 2014-2015, Răducu este bursier MINERVA al Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca. Din 2015-2016, Răducu a fost asistent de cercetare la Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeș Bolyai, Cluj-Napoca în cadrul proiectului cu titlu: Actori colectivi în Transilvania epocii moderne. Grupuri elitare românești în perspectivă istorică (1850-1918). Din 2016 este Doctor în Istorie al Universității Babeș-Bolyai (teza de doctorat publicată la Editura Globe Edit, Germania, 678 pagini). Răducu a abordat de către BSD pentru a împărtăși percepția sa despre accesibilitate în mediul educațional, din perspectiva studenților cu dizabilități. Din 2014 până în prezent, Răducu activează în cadrul BSD (voluntar și secretar coordonator voluntari).
Vă așteptăm. Intrarea este liberă.