↓ Skip to Main Content
Biroul pentru Studenți cu Dizabilități

Biroul pentru Studenți cu Dizabilități

Universitatea Babeș-Bolyai

  • RO
  • EN
  • Acasa
  • Pentru Studenți
  • Pentru Facultăți
  • Evenimente
  • Resurse și colaboratori
  • Proiecte și programe
  • Contact

Bibliotecă Vie – O voce pentru viața fără bariere

Postat în 03/10/2015 de bsdadminn

Invitat: Mihai Tătaru, realizator și prezentator emisiunea „A Doua Șansă”

Unde și când: Sediul Biroului pentru Studenți cu Dizabilități, Cămin III (parter, intrare spate), Complex Studențesc Hașdeu, miercuri, 11 martie 2015, începere la ora 17:00.  Intrarea este liberă.

Participanți: Studenți cu și fără dizabilități ai UBB, alumni UBB, echipa și voluntari ai BSD și alte persoane interesate.

 Biroul pentru Studenţi cu Dizabilităţi al UBB funcţionează în cadrul organigramei Rectoratului UBB, având ca obiective facilitarea şi sprijinirea includerii studenţilor cu nevoi diverse de învăţare în viaţa universitară, precum și informarea cadrelor didactice și a studenților cu privire la accesibilizare și dizabilitate. În această direcție, BSD oferă o serie de evenimente educaționale despre accesibilizare (fizică și socială), unele dintre ele având ca invitați fundații, asociații și instituții (naționale și internaționale) implicate activ în asigurarea unei vieți fără bariere pentru persoanele cu dizabilități.

 În data de 11 martie, ora 17:00, la sediul BSD, va avea loc evenimentul de tip Bibliotecă Vie, în cadrul căruia vom cunoaște povestea de viață a lui Mihai Tătaru, alumni UBB (specializarea Psihopedagogie Specială) în prezent realizator și prezentator al emisiunii radio „A Doua Șansă”, în cadrul Radio Renașterea.

 „M-am născut la șase luni și jumătate, iar la vârsta de un an și câteva luni, medicii au constatat ca sufăr de tetrapareză spastică. În jurul vârstei de 12 ani, am făcut o serie de intervenții chirurgicale (șase), dintre care au fost ratate patru. În anul 2008 am avut ocazia să plec în Linz (Austria) pentru a corecta, pe cât posibil, dizabilitatea de care sufăr. În acest moment utilizez un cadru de mers și, în ultimii ani, datorită gimnasticii medicale, am reușit să depășesc în mare măsură  problemele asociate bolii. Am intrat în mass-media în 1998 (radio), iar din 2001 sunt realizatorul si prezentatorul emisiunii „A Doua Șansă” la radio Renașterea. Emisiunea s-a născut din dorința ca persoanele cu nevoi speciale să aiba o tribună unde să se exprime, urmând ca de aici să pornească anumite soluții. În cele peste 600 de ediții desfășurate în cei peste 13 ani de existență, am abordat subiecte diverse, alături de oameni care au tangență cu acest segment social. „A Doua Șansă” a fost prima emisiune cu caracter general privind dizabilitățile (abordând săptămânal toate tipurile sau gradele de handicap), eu fiind primul jurnalist în scaun rulant din România (momentan folosesc un cadru de mers)”.

Vă așteptăm.

‹ Ziua Mondială a Bolilor Rare, 28 februarie – Be happy together
Ziua Internațională a Sindromului Down – BSD & ADN ›
Postat în Evenimente

Articole Recente

  • CONCURS DE ESEURI „Cum ar arăta o zi din viața mea, dacă aș fi o persoană cu surdocecitate?”

    CONCURS DE ESEURI „Cum ar arăta o zi din viața mea, dacă aș fi o persoană cu surdocecitate?”

    CONCURS DE ESEURI „Cum ar arăta o zi din viața mea, dacă aș fi o persoană cu surdocecitate?” Dacă ești …Mai mult »
  • 3 decembrie – Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

    3 decembrie – Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

    „Valori în acțiune, accesibilitate și leadership”   Programul evenimentelor: Ora 10 „Valori în acțiune, accesibilitate și leadership” 3 decembrie Ziua …Mai mult »
  • ATENȚIE LA BASTONUL ALB – Cluj-Napoca 2021!

    ATENȚIE LA BASTONUL ALB – Cluj-Napoca 2021!

    Asociatia Pontes, Asociația Nevăzătorilor din România Filiala Cluj, Biroul pentru Studenți cu Dizabilități și Centrul CATA [Centrul de Asistență în …Mai mult »
  • Ghid pentru angajarea persoanelor cu Sindrom Down

    În paginile următoare veți găsi sfaturi utile pentru candidații cu Sindrom Down, îndrumare pentru familiile lor și informații interesante pentru …Mai mult »
  • Testele de matematică propuse de Ministerul Educației pentru Evaluarea Națională accesibilizate pentru elevii nevăzători

    INFO În cadrul proiectului „Matematica la distanță” Fundația Cartea Călătoare asigură egalitatea de șanse între elevii văzători și nevăzători, care …Mai mult »

Dizabilitatea

Dizabilitatea unei persoane poate fi vizibilă, dar și invizibilă, permanentă sau temporară, fizică sau mentală, respectiv se referă la orice condiție care are impact major asupra funcționării și activității de zi cu zi.

Exemple de dizabilități

  • Dizabilități motorii;
  • Boli cronice, dizabilități fizice: cancer, boli cardio-vasculare, diabet,
  • Boli mentale: schizofrenia, tulburarea bipolară, depresia, anxietatea;
  • Dizabilități senzoriale: vizuale, auditive;
  • Dificultăți de învățare: la nivelul lecturii (dislexia), la nivelul scrierii (disgrafia), la nivelul calculului matematic, rezolvării de probleme matematice (discalculia);
  • Tulburare de atenție cu sau fără hiperactivitate;
  • Tulburări din spectrul autist;
  • Dizabilități care provin din traume, accidente, cu sechele temporare sau permanente

CONTACT:

Universitatea Babeș-Bolyai
Biroul pentru Studenți cu Dizabilități
Str. Moților nr. 11 etaj 5 sala 507
Cluj-Napoca, Romania

E-mail/Telefon:

bsd@ubbcluj.ro
0264 405 300

marian.padure@ubbcluj.ro
0723 245 385

Copyright

2013-2019, Biroul pentru studenti cu dizabilitati,
Universitatea Babes-Bolyai

Link-uri utile:

Universitatea Babes-Bolyai
Centrul CATA
CCARMA
Admitere UBB
News UBB
Consiliul Studentilor UBB