↓ Skip to Main Content
Biroul pentru Studenți cu Dizabilități

Biroul pentru Studenți cu Dizabilități

Universitatea Babeș-Bolyai

  • RO
  • EN
  • Acasa
  • Pentru Studenți
  • Pentru Facultăți
  • Evenimente
  • Resurse și colaboratori
  • Proiecte și programe
  • Contact

Simte Haşdeul (Get in touch with Hasdeu): Harta interactivă pentru simţuri, inimă şi minte

Postat în 09/22/2014 de bsdadminn

Unde și când: Sediul BSD, Cămin III, Complex Studențesc Hașdeu, 11 Octombrie 2014, orele 10:00-14:00

 Participanți: Studenți UBB, Alumni UBB voluntari, Asociația Autism Transilvania (copii și specialiști).

 Biroul pentru Studenţi cu Dizabilităţi al UBB, în colaborare cu Asociaţia Autism Transilvania, împreună cu studenţi (ASPR şi alți studenți voluntari) și alumni UBB voluntari vor fi implicaţi în realizarea unor trasee interactive în cadrul Complexului Studenţesc Haşdeu (aleile din jurul căminelor 1-6), cu valoare de orientare spaţială alternativă prin activarea simţurilor, cogniţiilor şi emoţiilor. Se vor personaliza băncile, aleile şi se vor monta indicatoare din materiale biodegradabile, donate de Asociaţia Autism Transilvania (lemn, cartoane etc.). Exemple de idei de personalizare a elementelor spaţiale:  „Banca amintirilor dragi de la şcoală”, „Banca gustului de îngheţată preferată”, Happy Space (Spaţiul fericirii) (etc.). De asemenea, se vor marca in manieră interactivă intersecţiile, scările, sediile asociaţiilor etc. Se va elabora şi o hartă cu indicaţii, pentru a oferi trasee cât mai interactive.

 Înainte de începerea acţiunii, studenţii vor primi instrucţiuni despre spaţiile interactive de la specialişti din cadrul Asociatiei Autism Transilvania şi de la studenţi UBB care au participat la stagiile internaţionale ale proiectului Co-constructing Healthy Experiences (prototipare dinamică; coordonator echipă UBB: Conf. Dr. Alina S. Rusu). După terminarea marcarii spatiului din Haşdeu, în aceeaşi zi, studenţii vor ghida cativa copii cu autism de la Asociaţia Autism Transilvania. Traseul va putea fi folosit ulterior pentru astfel de acţiuni terapeutice de orientare spaţială şi alte activităţi studenţeşti (Treasure Hunting, Team Building etc.).

 Acțiunea are valenţă de accesibilizare interactivă a complexului Hasdeu, precum şi de a aduce studenţii UBB în contact cu persoane cu dizabilităţi, având în vedere că variabila „contact direct cu persoanele cu dizabilităţi” are un impact semnificativ asupra atitudinilor şi cunoştinţelor noastre despre dizabilităţi. De asemenea, studenţii de la Facultăţile de Psihologie și Științe ale Educației (toate specializările) şi  Sociologie și Asistenţă Socială vor putea beneficia de stagii de practică cu copiii cu autism în cadrul orelor de dezvoltare a abilităţilor de orientare spațială care se vor putea desfăşura la cerere în complexul Studențesc Hașdeu. 

 

‹ Programul de Volei Șezând (Sitting Volleyball)
Seminar despre accesibilizare și pregătire pentru viața independentă a persoanelor cu dizabilități – Fundația Motivation se prezintă ›
Postat în Evenimente

Articole Recente

  • CONCURS DE ESEURI „Cum ar arăta o zi din viața mea, dacă aș fi o persoană cu surdocecitate?”

    CONCURS DE ESEURI „Cum ar arăta o zi din viața mea, dacă aș fi o persoană cu surdocecitate?”

    CONCURS DE ESEURI „Cum ar arăta o zi din viața mea, dacă aș fi o persoană cu surdocecitate?” Dacă ești …Mai mult »
  • 3 decembrie – Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

    3 decembrie – Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

    „Valori în acțiune, accesibilitate și leadership”   Programul evenimentelor: Ora 10 „Valori în acțiune, accesibilitate și leadership” 3 decembrie Ziua …Mai mult »
  • ATENȚIE LA BASTONUL ALB – Cluj-Napoca 2021!

    ATENȚIE LA BASTONUL ALB – Cluj-Napoca 2021!

    Asociatia Pontes, Asociația Nevăzătorilor din România Filiala Cluj, Biroul pentru Studenți cu Dizabilități și Centrul CATA [Centrul de Asistență în …Mai mult »
  • Ghid pentru angajarea persoanelor cu Sindrom Down

    În paginile următoare veți găsi sfaturi utile pentru candidații cu Sindrom Down, îndrumare pentru familiile lor și informații interesante pentru …Mai mult »
  • Testele de matematică propuse de Ministerul Educației pentru Evaluarea Națională accesibilizate pentru elevii nevăzători

    INFO În cadrul proiectului „Matematica la distanță” Fundația Cartea Călătoare asigură egalitatea de șanse între elevii văzători și nevăzători, care …Mai mult »

Dizabilitatea

Dizabilitatea unei persoane poate fi vizibilă, dar și invizibilă, permanentă sau temporară, fizică sau mentală, respectiv se referă la orice condiție care are impact major asupra funcționării și activității de zi cu zi.

Exemple de dizabilități

  • Dizabilități motorii;
  • Boli cronice, dizabilități fizice: cancer, boli cardio-vasculare, diabet,
  • Boli mentale: schizofrenia, tulburarea bipolară, depresia, anxietatea;
  • Dizabilități senzoriale: vizuale, auditive;
  • Dificultăți de învățare: la nivelul lecturii (dislexia), la nivelul scrierii (disgrafia), la nivelul calculului matematic, rezolvării de probleme matematice (discalculia);
  • Tulburare de atenție cu sau fără hiperactivitate;
  • Tulburări din spectrul autist;
  • Dizabilități care provin din traume, accidente, cu sechele temporare sau permanente

CONTACT:

Universitatea Babeș-Bolyai
Biroul pentru Studenți cu Dizabilități
Str. Moților nr. 11 etaj 5 sala 507
Cluj-Napoca, Romania

E-mail/Telefon:

bsd@ubbcluj.ro
0264 405 300

marian.padure@ubbcluj.ro
0723 245 385

Copyright

2013-2019, Biroul pentru studenti cu dizabilitati,
Universitatea Babes-Bolyai

Link-uri utile:

Universitatea Babes-Bolyai
Centrul CATA
CCARMA
Admitere UBB
News UBB
Consiliul Studentilor UBB