↓ Skip to Main Content
Biroul pentru Studenți cu Dizabilități

Biroul pentru Studenți cu Dizabilități

Universitatea Babeș-Bolyai

  • RO
  • EN
  • Acasa
  • Pentru Studenți
  • Pentru Facultăți
  • Evenimente
  • Resurse și colaboratori
  • Proiecte și programe
  • Contact

Seminar despre accesibilizare și pregătire pentru viața independentă a persoanelor cu dizabilități – Fundația Motivation se prezintă

Postat în 10/03/2014 de bsdadminn

Unde și când: Sala Club a Colegiului Academic al UBB (Str. E. de Martonne nr. 1, Cluj-Napoca), miercuri, 8 octombrie 2014, orele 16:00-18:00

Participanți: Studenți cu dizabilități ai UBB, reprezentanți ai studenților (CSUBB, asociații studențești), personal UBB, voluntari BSD. Intrarea este liberă.

 Biroul pentru Studenţi cu Dizabilităţi al UBB funcţionează în cadrul organigramei Rectoratului UBB, având ca obiective facilitarea şi sprijinirea includerii studenţilor cu nevoi diverse de învăţare în viaţa universitară, precum și informarea cadrelor didactice și a studenților cu privire la accesibilizare și dizabilitate. În această direcție, BSD își propune să ofere o serie de evenimente educaționale despre accesibilizare, unele dintre ele având ca invitați fundații, asociații și instituții (naționale și internaționale) implicate activ în accesibilizare și pregătirea persoanelor cu dizabilități.

 În data de 8 octombrie 2014, va avea loc seminarul de prezentare a Fundației Motivation (activități, servicii, proiecte), care va include elemente de accesibilizare și pregătire pentru viața independentă a persoanelor cu dizabilități.

 Înființată în 1995, Fundația Motivation Romania (www.motivation.ro) este printre cele mai active organizații nonprofit specializate în servicii de viața independentă pentru persoane cu dizabilități. Misiunea fundației este să dezvolte programe sustenabile care îmbunătățesc calitatea vieții persoanelor cu dizabilități din România. Acestea pun accent pe integrarea socială, educațională și profesională, prin consultanța pentru accesibilizarea spațiilor, medierea integrării în muncă, îngrijire în centrul de zi sau activități de petrecere a timpului liber – sport adaptat, evenimente culturale etc.

 În viziunea fundației Motivation, accesibilitatea spațiului public este practic prima condiţie pentru a putea vorbi mai departe despre incluziunea reală a persoanei cu dizabilităţi în societate. În măsura în care o persoană cu dizabilităţi poate să se deplaseze de la domiciliu la şcoală sau la un loc de muncă, poate să îşi desfăşoare activitatea, poate să aibă acces la alte servicii publice furnizate de autorităţile statului – abia atunci putem vorbi despre participare la viaţa socială.

O idee de bază promovată de fundația Motivation este că fiecare persoana are dreptul să se deplaseze neîngrădit în spațiul public, să aibă acces la educatie și cultura, la bunuri și servicii sau la un loc de muncă. Pentru a încuraja schimbarea, în anul 2012, Fundația Motivation a lansat Marca Accesibilitatii, acordată clădirilor care îndeplinesc criteriile standard privind accesibilitatea, alături de servicii de expertiză și accesibilizare propriu-zisă a instituțiilor. Tot în 2012, fundația Motivation a elaborat prima Hartă a Accesibilității, disponibilă la www.accesibil.org, care funcționează ca instrument de indentificare a spațiilor publice accesibile persoanelor în scaun rulant. Fundația Motivation România își propune să reducă numărul de utilizatori de scaun rulant imobilizați la domiciliu și să stimuleze participarea acestora la activități sportive, culturale sau recreative.  

 Acest seminar al Fundației Motivation în cadrul Biroului pentru Studenți cu Dizabilități este primul eveniment din cadrul colaborării viitoare dintre Fundația Motivation și Universitatea Babeș-Bolyai în direcția promovării accesibilizării, a programelor de creștere a calității vieții studenților cu dizabilități și de interacțiune optimă a acestora cu studenții și personalul UBB, precum și cu viitorii angajatori.

 Pentru detalii suplimentare legate de eveniment, vă rugăm să ne scrieți pe adresa: bsd@ubbcluj.ro, sau telefon: 0746566311 (Conf. Dr. Alina S. Rusu, coordonator BSD).

Imagini din activitatea Fundației Motivation (www.motivation.ro) 

 Fundatia MotivationFundatia Motivation
Fundatia Motivation

‹ Simte Haşdeul (Get in touch with Hasdeu): Harta interactivă pentru simţuri, inimă şi minte
(In)voluntar în postură și mișcare – Seară Societală BSD – Asociația Distonia se prezintă ›
Postat în Evenimente

Articole Recente

  • CONCURS DE ESEURI „Cum ar arăta o zi din viața mea, dacă aș fi o persoană cu surdocecitate?”

    CONCURS DE ESEURI „Cum ar arăta o zi din viața mea, dacă aș fi o persoană cu surdocecitate?”

    CONCURS DE ESEURI „Cum ar arăta o zi din viața mea, dacă aș fi o persoană cu surdocecitate?” Dacă ești …Mai mult »
  • 3 decembrie – Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

    3 decembrie – Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

    „Valori în acțiune, accesibilitate și leadership”   Programul evenimentelor: Ora 10 „Valori în acțiune, accesibilitate și leadership” 3 decembrie Ziua …Mai mult »
  • ATENȚIE LA BASTONUL ALB – Cluj-Napoca 2021!

    ATENȚIE LA BASTONUL ALB – Cluj-Napoca 2021!

    Asociatia Pontes, Asociația Nevăzătorilor din România Filiala Cluj, Biroul pentru Studenți cu Dizabilități și Centrul CATA [Centrul de Asistență în …Mai mult »
  • Ghid pentru angajarea persoanelor cu Sindrom Down

    În paginile următoare veți găsi sfaturi utile pentru candidații cu Sindrom Down, îndrumare pentru familiile lor și informații interesante pentru …Mai mult »
  • Testele de matematică propuse de Ministerul Educației pentru Evaluarea Națională accesibilizate pentru elevii nevăzători

    INFO În cadrul proiectului „Matematica la distanță” Fundația Cartea Călătoare asigură egalitatea de șanse între elevii văzători și nevăzători, care …Mai mult »

Dizabilitatea

Dizabilitatea unei persoane poate fi vizibilă, dar și invizibilă, permanentă sau temporară, fizică sau mentală, respectiv se referă la orice condiție care are impact major asupra funcționării și activității de zi cu zi.

Exemple de dizabilități

  • Dizabilități motorii;
  • Boli cronice, dizabilități fizice: cancer, boli cardio-vasculare, diabet,
  • Boli mentale: schizofrenia, tulburarea bipolară, depresia, anxietatea;
  • Dizabilități senzoriale: vizuale, auditive;
  • Dificultăți de învățare: la nivelul lecturii (dislexia), la nivelul scrierii (disgrafia), la nivelul calculului matematic, rezolvării de probleme matematice (discalculia);
  • Tulburare de atenție cu sau fără hiperactivitate;
  • Tulburări din spectrul autist;
  • Dizabilități care provin din traume, accidente, cu sechele temporare sau permanente

CONTACT:

Universitatea Babeș-Bolyai
Biroul pentru Studenți cu Dizabilități
Str. Moților nr. 11 etaj 5 sala 507
Cluj-Napoca, Romania

E-mail/Telefon:

bsd@ubbcluj.ro
0264 405 300

marian.padure@ubbcluj.ro
0723 245 385

Copyright

2013-2019, Biroul pentru studenti cu dizabilitati,
Universitatea Babes-Bolyai

Link-uri utile:

Universitatea Babes-Bolyai
Centrul CATA
CCARMA
Admitere UBB
News UBB
Consiliul Studentilor UBB