↓ Skip to Main Content
Biroul pentru Studenți cu Dizabilități

Biroul pentru Studenți cu Dizabilități

Universitatea Babeș-Bolyai

  • RO
  • EN
  • Acasa
  • Pentru Studenți
  • Pentru Facultăți
  • Evenimente
  • Resurse și colaboratori
  • Proiecte și programe
  • Contact

Festivalul cultural MIRAJE ediția a XI-a

Postat în 05/04/2018 de Marian Padure

Unde și când:  3-9 mai 2018

Participanți: sunt invitați să participe studenți cu dizabilități, iubitorii de artă și cultură, cadre didactice, voluntari.

COMUNICAT DE PRESĂ
ediția a XI-a a Festivalului Cultural Miraje
3-9 mai 2018, Cluj-Napoca

Cluj-Napoca, mai 2018 – Ediția a XI-a a Festivalul Cultural Miraje are un număr record de participanți și anul acesta. Peste 200 de tineri de la școlile speciale din 6 județe din țară și școli de masă din Cluj-Napoca vor urca pe scena Mirajelor pentru a cânta, a dansa și a juca teatru. Pe lângă spectacolele de teatru, dans și muzică, Festivalul Cultural Miraje cuprinde și alte evenimente speciale: Cina pe întuneric, Biblioteca Vie BSD – Povești de viață ale persoanelor cu dizabilități și Labirintul Senzorial.

Timp de câteva zile, Festivalul Cultural Miraje – ediția a XI-a va fi gazda unor evenimente dedicate integrării în comunitate a tinerilor cu nevoi speciale.

Festivalul debutează anul acesta în 3 mai de la ora 16 la Sala Casa Artelor, B-dul Eroilor nr. 16, acolo unde participanții sunt provocați din nou la o lectură de ‘’cărți vii’’. Biblioteca Vie – Povești de viață ale persoanelor cu dizabilități este un eveniment deosebit pentru Miraje, realizat în colaborare cu Departamentul de Psihopedagogie Specială , cu Biroul pentru Studenți cu dizabilități din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, cât și cu Asociația Pontes din Cluj. Câțiva oameni deosebiți vor încerca să inspire prin poveștile lor, publicul larg și tinerii cu dizabilități aflați la început de drum. Profesori, scriitori, doctoranzi cu nevoi speciale vor demonstra că dizabilitatea nu este o piedică în calea succesului.

Ca o avampremieră, în seara de 7 mai de la ora 18, se organizează o Cină pe întuneric în zona Cluj Arena, cu sprijinul Asociației Pontes, iar intrarea se face pe bază de invitație. Scopul Cinei pe întuneric constă în conștientizarea provocării la care sunt supuse persoanele nevăzătoare și încercarea de a activa celelalte simțuri pentru a beneficia de o experiență inedită; o experiență care să scoată participanții din zona de confort și să îi determine să se descurce în bezna care la început pare că taie respirația, dar care după câteva clipe poate deveni „obișnuință”.

În zilele de 8 și 9 mai la Casa de Cultură a Studenților , participanți cu și fără dizabilități din Iași, Hunedoara, Brașov, Buzău, Arad, Bistrița-Năsăud și Cluj își vor etala talentul și vor deschide sufletele spre o nouă viziune asupra persoanelor cu dizabilități. Pentru că arta nu are limite!

“Festivalul Cultural Miraje a însemnat un eveniment care a oferit tinerilor cu nevoi speciale şansa de a fi auziţi, înţeleşi, apreciaţi, dar şi şansa de a oferi o parte din sufletele lor minunate tuturor celor care vor să-i asculte şi mai mult decât atât să ne oferă nouă celor care nu avem o dizabilitate lecţii impresionante de viaţă.” (Profesor Marian Moldovan, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Bistrița)

Fiecare seară de spectacol se va încheia cu un concert susținut de un invitat special.

Soprana Arona Bogdan va urca pe scena Casei de Cultură a Studenților în prima seară, 8 mai ,după ora 19.

Artistul de muzică pop Bassel Romany și interpretul de muzică populară Grigore Sâmboan sunt invitații speciali ai celei de-a doua seri.
Gazdele sepectacolelor-concurs de la Casa de Cultură a Studenților vor fi: Diana Elena Găucă și Grigore Sâmboan.
O surpriză anul acesta este prezența designerului coregraf Claudia Suciu, care va prezenta două colecții de haine pentru copii, în cele două zile de festival. Inedit este faptul că printre modelele designerului se vor afla și câțiva copii cu dizabilități, care vor prezenta moda pe podium.

Pentru că Miraje este un festival al depășirii limitelor, participanții din cadrul festivalului, cât și sunt așteptați la Atelierele Miraje (teatru, muzică, modelaj în lut) în dimineața zilei de 8 mai, între orele 10.00-14.00, la Bastionul Croitorilor, str. Baba Novac, nr. 2.
Un alt eveniment așteptat este Labirintul senzorial, care se va desfășura tot în 8 mai, în intervalul orar 10.00-14.00 ,în zona Foișor din Parcul Central.

Pentru ca mesajul festivalului să ajungă la un număr cât mai mare de persoane, intrarea este liberă la toate evenimentele!

Ediția a XI-a a Festivalului Cultural Miraje este organizată de Asociația Lions Club Genesis Cluj-Napoca, Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca și Casa de Cultură a Studenților.
Acesta este un eveniment cofinanțat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

Festivalul Cultural Miraje a fost fondat în 2008 la inițiativa unor tineri de la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca și a unor voluntari ai programului YouthBank Cluj , cu susținerea Lions Club Genesis. Începând cu ediția a III-a, festivalul s-a extins la nivel național.

De-a lungul celor zece ediții ,peste 2.250 de tineri au urcat pe scena Mirajelor pentru a susține peste 150 spectacole de teatru, dans și muzică în fața a peste 6.500 de spectatori.

Mai multe detalii despre Festivalul Miraje găsiți pe www.miraje.ro sau pe pagina de Facebook a festivalului.

Persoană de contact:

Persoană de contact:
Liana Mureșan – Asociația Lions Club Genesis – 0744750837
Daniela Bodea – Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca – 0749569228

 

afis festivalul Miraje

 

 

‹ Biblioteca Vie BSD – George ANDRONIC, Alumni UBB
Atelier de Sunet și Ecolocație ›
Postat în Evenimente

Articole Recente

  • CONCURS DE ESEURI „Cum ar arăta o zi din viața mea, dacă aș fi o persoană cu surdocecitate?”

    CONCURS DE ESEURI „Cum ar arăta o zi din viața mea, dacă aș fi o persoană cu surdocecitate?”

    CONCURS DE ESEURI „Cum ar arăta o zi din viața mea, dacă aș fi o persoană cu surdocecitate?” Dacă ești …Mai mult »
  • 3 decembrie – Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

    3 decembrie – Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

    „Valori în acțiune, accesibilitate și leadership”   Programul evenimentelor: Ora 10 „Valori în acțiune, accesibilitate și leadership” 3 decembrie Ziua …Mai mult »
  • ATENȚIE LA BASTONUL ALB – Cluj-Napoca 2021!

    ATENȚIE LA BASTONUL ALB – Cluj-Napoca 2021!

    Asociatia Pontes, Asociația Nevăzătorilor din România Filiala Cluj, Biroul pentru Studenți cu Dizabilități și Centrul CATA [Centrul de Asistență în …Mai mult »
  • Ghid pentru angajarea persoanelor cu Sindrom Down

    În paginile următoare veți găsi sfaturi utile pentru candidații cu Sindrom Down, îndrumare pentru familiile lor și informații interesante pentru …Mai mult »
  • Testele de matematică propuse de Ministerul Educației pentru Evaluarea Națională accesibilizate pentru elevii nevăzători

    INFO În cadrul proiectului „Matematica la distanță” Fundația Cartea Călătoare asigură egalitatea de șanse între elevii văzători și nevăzători, care …Mai mult »

Dizabilitatea

Dizabilitatea unei persoane poate fi vizibilă, dar și invizibilă, permanentă sau temporară, fizică sau mentală, respectiv se referă la orice condiție care are impact major asupra funcționării și activității de zi cu zi.

Exemple de dizabilități

  • Dizabilități motorii;
  • Boli cronice, dizabilități fizice: cancer, boli cardio-vasculare, diabet,
  • Boli mentale: schizofrenia, tulburarea bipolară, depresia, anxietatea;
  • Dizabilități senzoriale: vizuale, auditive;
  • Dificultăți de învățare: la nivelul lecturii (dislexia), la nivelul scrierii (disgrafia), la nivelul calculului matematic, rezolvării de probleme matematice (discalculia);
  • Tulburare de atenție cu sau fără hiperactivitate;
  • Tulburări din spectrul autist;
  • Dizabilități care provin din traume, accidente, cu sechele temporare sau permanente

CONTACT:

Universitatea Babeș-Bolyai
Biroul pentru Studenți cu Dizabilități
Str. Moților nr. 11 etaj 5 sala 507
Cluj-Napoca, Romania

E-mail/Telefon:

bsd@ubbcluj.ro
0264 405 300

marian.padure@ubbcluj.ro
0723 245 385

Copyright

2013-2019, Biroul pentru studenti cu dizabilitati,
Universitatea Babes-Bolyai

Link-uri utile:

Universitatea Babes-Bolyai
Centrul CATA
CCARMA
Admitere UBB
News UBB
Consiliul Studentilor UBB